Szalagavató‎ > ‎

Az osztálytánc prológja

1. ÁLLÓKÉP: A fiúk kulturált módon barátkoznak, társalognak.


2010 novembere, Budapest, Vendel utca, Közgazdasági Politechnikum. Mint azt mindnyájan tudjuk, a végzős diákoknak sanyarú a sorsa: nyakukon az érettségi, a szalagavató, a ballagás…. Tételek. Ruhapróbák. Afterparty. Jelentkezési lapok. Szörnyű!  Stresszes időszak ez. Azok egyike, amikor a diák élete fenekestül felfordul. A törékeny kis vállaira nehezedő gigászi teher alatt a nebuló összeroppan, valósággal elporlad! Az idegszálai a hét összes napján, annak minden percében pattanásig vannak feszülve, jegyzetel, tanul, olvas…

 

A hatalmas elvárások közepette egyetlen kiút van, egyetlen messzi fényes csillag a sötét éjszakában: Az alkohol.


2. ÁLLÓKÉP: A fiúk az üvegeikhez rohannak, felkapják, isznak: részegek.


Mint azt tudjuk napi egy sör, vagy egy pohár bor elfogyasztása rengeteg kedvező hatást gyakorol ránk: segít ellazulni, szocializál, és elhesseget minden hétköznapi problémát. Nincs is annál jobb: az osztálytársakkal legurítani egy pohárkával, elmélkedni az élet nagy dolgairól… Gazdasági világválság… Üvegház-hatás… Összetett társadalmi problémák… 


3. ÁLLÓ(fekvő)KÉP: Részeg magatehetetlenség a földön.

 

Igenám, de a Politechnikumban - szigorú és kemény iskola lévén - az alkoholfogyasztással kapcsolatban is szigorú szabályok vannak életben: teljes szesztilalom, az iskolán belül, azon kívül, mindenkinek. E szabály betartatására a Politechnikum megalapítja a véres és kegyetlen erőszakszervezetet, a PVE-t (Poli Végrehajtó Egység).


4. Felsorakoznak a lányok.


Ezek a fenevadak tűzzel vassal üldözik a szabályszegőket és a kihágókat. Nem ismernek félelmet. Nem ismernek irgalmat.


5. "Vigyázz, bla, bla, bla" Majd indul a motozás. Motozás közben elkobozzák az üvegeket, az előszínpadhoz viszik és egy sorba leteszik.  


A  helyzet egyértelmű:  lázadóink lebuktak. Kész, vége. A PVE (Poli Végrehajtó Egység) egyenesen az iskola alagsorában külön a szabályokat megszegőknek kialakított cellákba viszi őket, ahová százakat hurcoltak el az évek során, de még soha senkit sem láttak kijönni - élve.


6. ÁLLÓKÉP (senki sem mozdul)


Ezt gondolhatnánk. De korántsem így van. Az AH (Alkoholista Hírszerzés) Hőseink tudtára adta, hogy a PVE  kemény és rettenthetetlen alakulatának van egy Acchilles-sarka: a zene.


7. Simon a magnóhoz ér, és megnyomja a "lejátszás" gombot.

 

 

 

Comments